UA-54970917-01

Duivelsdrek (Ferula assa-foetida.)


Inhoud:

 • Naamgeving

 • Gebruik in de keuken

 • Assa-foetida in de geschiedenis

 • Volksgeneeskundige werking duivelsdrek

 • Modern gebruik in de geneeskunde

 • Werkzame stoffen ferula assa-foetida

 • Asafoetida bij maag- en darmproblemen

 • Asafoetida kan je rustig maken

 • Dosis en veiligheid

Naamgeving In het Latijn heet duivelsdrek Ferula assa-foetida. Het Nederlands kent de naam duivelsdrek. Foetida betekent stinkend. In het Duits wordt deze plant Stinkwürzel maar ook Teufelsdreck genoemd. Het Nederlandse woord Duivelsdrek betekent eigenlijk: ´Poep van de duivel.´ Ook in het Engels kent men dezelfde naam; Devil´s dung. Stinking gum is een andere Engelse naam. In het Nederlands schrijven we vaak asafoetida, terwijl de Latijnse naam assa-foetida is.

Gebruik in de keuken De hars van de wortelstok smaakt sterk naar knoflook. In de Pakistaanse, Indiase, Iraanse en Afghaanse keuken wordt assa-foetida regelmatig gebruikt. Het is een ingrediënt in worcestersauce uit Engeland. Het zit dikwijls in Indiase gerechten met linzen die in Nederland verkocht worden als dal. In Europa was het kruid al bekend maar in de Romeinse tijd werd het alleen om medicinale redenen gebruikt. De algemene mening in Europa is jarenlang geweest dat duivelsdrek elke maaltijd zou verpesten.

Assa-foetida in de geschiedenis Indiase Brahmanen zien in Ferula assa-foetida een geschikte vervanger voor knoflook en ui omdat deze groenten voor hen verboden zijn omdat ze als afrodisiac werken. Alexander de Grote stuitte bij zijn veroveringstochten in Perzië en India op duivelsdrek en introduceerde het in Europa. De in het antieke Rome werkende maar uit het oude Griekenland afkomstige Dioscorides zei over dit geneeskruid: ´De Cyrenaeïsche soort, zelfs als men een weinig proeft, wekt meteen een gewaarwording door het lichaam en heeft een zeer gezond aroma, terwijl deze niet of nauwelijks de ademgeur beïnvloedt, maar de Iraanse soort heeft zwakker vermogen en heeft een meer smerige geur.´ In de Europese volksgeneeskunde kreeg dit kruid faam als middel bij ontkrampende werking op de genitaliën, stembanden en de ademhalingswegen. Verder kon het worden ingezet bij dreigende abortus en uitblijven van menstruatie. Deze volksgeneeskundige toepassingen worden vandaag de dag niet meer gebruikt door natuurartsen en fytpotherapeuten.

Volksgeneeskundige werking duivelsdrek Duivelsdrek kan gasvorming door bonen tegen gaan. Het is een ideaal kruid om te mengen met bonen. Net zoals we in Nederland voor dit doel bonenkruid gebruiken. In de westerse volksgeneeskunde is het gebruik van duivelsdrek als geneesplant al eeuwen bekend. Men kan het gebruiken om de zenuwen te kalmeren. Het kan worden ingezet bij nervositeit, hypochondrie en hysterie. Daarnaast kan het een functie bij maag-, lever en galkrampen hebben. Verder schijnt het ondanks het gebruik door Indiase Brahmanen toch een afrodisiac te zijn.

Modern gebruik in de geneeskunde In 1918 was er een grote pandemie van de Spaanse griep. Deze kon effectief worden bestreden door assa-foetida in te nemen. Volgens Chinees wetenschappelijk onderzoek uit 2009 bevat de wortel van duivelsdrek antivirale stoffen die het H1N1 virus bestrijden. Wetenschappers hoeven daarom helemaal niet op zoek te gaan naar griepvaccinaties, als er maar genoeg duivelsdrekwortel voor handen is. Het Chinese onderzoek speculeert dat sesquiterpenen coumarinen tot een effectief antiviraal middel kunnen leiden. De Chinezen onderzochten het kruid met als doel werkzame stoffen in pilvorm te kunnen verkopen. In plaats hiervan zou het goed zijn om de natuurlijke wortel te gebruiken. Het is bij medische onderzoekers inmiddels bekend dat virussen nooit immuun worden voor natuurlijke antivirale middelen terwijl als men zelf een antiviraal middel probeert te brouwen het virus er wel immuun voor kan worden. Behalve de antivirale werking is de wortel van duivelsdrek bekend om zijn antibacteriële werking, kan het hoest onderdrukken en kan het een uitkomst bieden bij astma en bronchitis.

Werkzame stoffen ferula assa-foetida Van duivelsdrek wordt in de fytotherapie de hars gebruikt. Deze hars bestaat met name uit ferulazuuresters van asaresitannol. Verder zit er vrij ferulazuur in. Het bevat ook bassorineachtig gom in de vorm van glucoronzuur, galactose en arabinose. Het beschikt over de etherische oliën disulfide en vanilline. Daarnaast bevat het coumarinen waaronder umbelliferon.

Asafoetida bij maag- en darmproblemen In de fytotherapie wordt duivelsdrek ook gebruikt. Het wordt gebruikt door hars, moedertinctuur- of tinctuurdruppels in te nemen. Het wordt derhalve niet gebruikt als kruid in het eten maar dat behoort wel tot de mogelijkheden, als je de smaak kunt appreciëren. Asafoetida kan worden gebruikt om krampen in het spijsverteringsstelsel tegen te gaan. Het kan daarnaast de spijsvertering bevorderen doordat er meer maagsappen worden afgescheiden. Bovendien kan het de darmen ontsmetten en kan het de doorloop in de darmen bevorderen. Het gebruik voor het spijsverteringsstelsel kan extra succesvol zijn als asdafoetida wordt gecombineerd met gele gentiaan. In de fytotherapie wordt deze plant aangewend bij:

 • Flatulentie,

 • Subacide gastritis of gebrekkige maagsapafscheiding,

 • Dyspepsie,

 • Gebrekkige afscheiding pancreasenzymer(alvleesklierafscheiding).

Bloem duivelsdrekAsafoetida maakt je rustig Asafoetida kan een rustgevende werking hebben, wat men in de oudheid in India en Perzië al wist. In de fytotherapie kan dit kruid om zijn rust-gevendheid worden gecombineerd met echte valeriaan en kan daardoor een betere rustgevende werking hebben. Het kan door fototherapeuten worden ingezet bij de volgende indicaties:

 • Rusteloosheid,

 • Bedplassen.

Dosis en veiligheid

 • Driemaal per dag 25 druppels moedertinctuur.

 • Meerdere malen per dag 20 druppels tinctuur.

 • 0.4 Tot 1 gram hars per keer.

Het gebruik van duivelsdrek is veilig als je de juiste dosis hanteert. Er zijn geen toxische bijwerkingen bekend.11 keer bekeken0 reacties
 • Facebook Basic Black
 • White Instagram Icon
 • Pinterest Social Icon
 • YouTube Social Icon
 • Twitter Basic Black
 • Black Google+ Icon

Contact:

Check-up And Health

Binnendyk 22

8461 LD  Rottum

0617644610

 

checkupandhealth@gmail.com

© 2023 by PURE. Proudly created with Wix.com